Villa Wessel fotografert av Carl Normann

Carl Normann (født 22. oktober 1886, død 8. januar 1960) var en norsk fotograf, mest kjent for å ha fotografert mange norske postkort og solgt disse gjennom firmaet Normanns Kunstforlag.

Familien bodde i Trondheim men emigrerte til Amerika da Carl var 16 år gammel. Carl begynte da som fotograflærling hos Oskar Holthe. Som 20-åring i 1906 startet han Normanns Kunstforlag, og flyttet i 1909 til Kristiania. I 1916 flyttet han videre til Hamar. De første årene var sykkelen hans fremkomstmiddel, før motorsykkelen overtok. I 1920 fikk Normann sin første bil, og aksjonsradiusen ble betydelig utvidet. Normann mottok Kongens fortjenstmedalje i gull i 1956, for sitt arbeid med å dokumentere Norge gjennom fotografier.

Under en storbrann på Hamar i 1935 gikk hele negativarkivet til Normann tapt. Firmaet stod uten et eneste negativ til og produsere postkort av, og hele Norge måtte fotograferes på nytt. De eneste som er igjen av hans fotografier fra før dette er derfor det som allerede er printet.

Vi leter jevnt og trutt og søker gjennom digitale arkiver på let etter gamle postkort og bilder som kan være scannet. Dette er noe av det vi har funnet så langt.

Bildene under er tatt fra Kongsbakken. I forgrunnen ser vi et uthus på Amunds (revet 1918), Syvers (Audens) og Halvorsen fra 1898 (Nyjordet – nå kjent som Villa Wessel) og broen som ble oppført i 1912.

Postkort, stemplet Jordet, Trysil. Eneberettiget Fot. Carl Norman’s Kortf., Kr.a og påskrevet årstall 1913.

Legg merke til at Eltåa går i sitt gamle far, langt bortover mot Nordvålen og Vålen. På flyfoto fra 50-tallet ser vi at elven nettopp og skiftet leie, da en tydelig ser elvebunnen ligge bar og uten vegetasjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *