Tilbakeføring av historisk hage

Da vi kjøpte Villa Wessel i februar 2017 så var det ikke så godt å si hva som skjulte seg under all snøen. Dessverre var det meste som tittet frem den første sommeren i kategorien kratt og villniss.

Men så lyste det i brann inntil skogen. Jammen var det ikke Brannliljene som tidligere eiers etterkommere hadde ment sto inntil husveggen i sin tid. Så fant vi noen skrøpelige rester etter en syrin. Det ble raskt hogget og skåret ned kratt og busker sånn at den stakkars syrinen skulle få litt lys. Hagen ble undersøkt nøye både første og andre sommer. Det interessante her er at ved å ta vekk villniss så var det flere gamle stauder som så dagens lys, litt etterhvert. Det forteller oss at det kan lønne seg å ha litt tid når en undersøker en hage, særlig der naturen har tatt tilbake grøntanlegget.

 

Markerud Gård, inspirer til tilbakeføring hos Villa Wessel.

For grøntanlegg er faktisk også anerkjent, som en bro mellom naturvern og kulturminnevern. I det henseende så er flere gamle hager i Norge satt i stand med støtte fra Kulturminnefondet. Enkelte hager kan være fredet. Men fredning er ikke et krav for å få støtte til tilbakeføring. 

Vi gir oftest støtte til istandsetting av gamle bygninger, men også hager kan være viktige kulturminner. De forteller en historie om folks levesett og hvordan de likte å ha det rundt seg i tidligere tider.

Simen Bjørgen, Direktør Kultuminnefondet

Villa Wessel Historiske Hage

 

Villa Wessel, et staselig skue på begynnelsen av 1900-tallet.

Villa Wessel var et prakthus da det ble bygget i 1898 i tidstypisk sveitserstil. Synlig laft, rikt dekorerte sveitserverandaer, lange takutstikk, høye etasjer og stor empire vinduer som slapp lys inn og doble fløydører med direkte adkomst til hage. Hagen var på mange måter en forlengelse av huset. Sydvendt og solrik, bugnende med flotte roser, fargerike stauder, bærbusker og frukterær. Midt i hagen sto en høyreist flaggstang for å markere for tilreisende at her var et landhandleri. 

Alt var vakkert innrammet med et hvitmalt stakkitgjerde. Litt lenger unna, en kjøkkenhage, med mandelpoteter og gulrøtter. En eng var det også plass til, der en ku fikk spise seg mett på kløver og gress.

For å gjenskape noe av dette er det ulike elementer som må på plass.

 • Roser
 • Stauder
 • Bærbusker
 • Frukttrær
 • Løvtrær
 • Stakittgjerde
 • Kjøkkenhage
 • Grusganger / stier
 • Flaggstang
 • Blomstereng

Å finne riktig hardførhetsgrad er nøkkelen. Hardførhetsgrad er hvilken klimasone din hage ligger i. I Trysil er det 7-8 som gjelder. Men grenda Jordet og særlig tomten ligger lunt og solrikt til med et godt jordsmonn. Så vi skal nok prøve oss med 5 og 6 også og se hvordan det går.

Det kan også være verdifullt å søke råd, særlig hos anleggsgartnere som har spesialisert seg på historiske hager og som har kunnskap om lokal hardførhetsgrad. Planen er å få tegnet et forslag til tilbakeføring. .

Vi har også spurt naboer med flotte hager og mye hagekunnskap. Mulighetene er mange. Men med et begrenset busjett så får vi kanskje etterhvert søke om støtte – og ellers håpe at det kan spire og gro i Villa Wessels  Historiske Hage, sånn litt etter litt.

Historiske Hager som inspirerer

Det er flere historiske hager som inspirerer når en skal gå i gang med tilbakeføring av egen hage. Flere av disse hagene er også åpne for publikum. Her er et knippe av våre favoritter.

 

Hovelsrud Gård, Helgøya, Nes.

 

Sveinhaug Gård, Rudshøgda.

 

Melgården, Deset i Østerdalen.

 

Markerud Gård, Nittedal.

Om du har innspill til tilbakeføringen av en historisk hage til et sveitserhus i Trysil, så ta endelig kontakt med oss! Ellers kan du følge oppdateringer her. Forhåpentligvis vil vi starte planleggingen allerede sommeren 2019.

Én kommentar til “Tilbakeføring av historisk hage”

 1. smgj sier:

  Hei.
  Nå vet ikke jeg hvor langt dere har kommet med hagen på 2 år, men tips til stauder med høy hardførhet kan være
  – phlox, liljer og asters
  – tyrihjelm, stormhatt og riddersporer
  – rudbeckia og kyss-meg-over-gjerdet
  – hosta og praktmarikåpe, tvetann
  – geranium/storkenebb, astrantia, kvite dupper
  – forglemmegeisøster/brunnera
  Løker; pinseliljer, klosterklokke, tulipaner og påskeliljer, scilla og snøklokker
  Busker som kaprifol, syrin og eldre engangsblomstrende roser og klatreplanter som klematis og slyngkaprifol.
  Det finnes mye å velge i. Se f.eks bloggen https://ninasgaleverden.blogspot.com/2010/04/hagen-i-paradiset.html for stil og beplantningsinspirasjon. Det er ikke riktig skala for dette huset, men typen beplantning kan nok inspirere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *