Åpen stikketaks-dag 26.mai

Invitasjon til åpen dag hos Villa Wessel i Jordet i Trysil for deg som kan være interessert i tradisjonshåndverk, lokal byggeskikk og stikketak.

I Trysil ble sannsynligvis det første stikketaket lagt på 1850 tallet av noen svenske fløtere som var her på jobb (i østre Trysil kalles det perttak). Ellers er det vanlig å anta at de første stikktakene i Norge kom noe tidligere, på 1830-tallet. Hugget kirkespon, saget kirkespon og bræder er forgjengere for stikketakene. Senere kom høvlet spon (også kalt flistak) og sirkelsaget spon.

En eldre film om stikketakslegging og tradisjoner.

Stikker blir kløvd ut radielt i stokken med en stikkniv og legges på lekter eller taktro. Stikkene legges i 2,3 eller 4 lag, litt ettersom hvor i landet du er. På Villa Wessel ligger det i 3 lag. Levetid på et stikketak med jevnlig vedlikehold er på ca 40-60 år.

Børre på stikketakskurs på Trysil bygdetun i regi av Anno Trysil og Engerdal Museum.

Både furu og gran er vanlig. Hva som ble lagt er avhengig av hvilken skog som ligger nær bygningen. Villa Wessel har furutak.

Søndag 26.mai inviterer vi alle til å komme innom for å se hvordan man legger nytt stikketak på gamlemåten. Påmelding til arrangementet via Facebook (sånn at vi vet hvor mange som kommer og hvor mye kaffe vi skal koke). Det blir lett bevertning, men ta gjerne med en stol om du har.

Stikketak på Villa Wessel i Jordet i Trysil, lagt mai 2019.

NB. Værforbehold! Om det regner så blir åpen dagen utsatt.

Dugnad

For de som vil så inviterer vi til dugnad hele uken, fra 25.mai til 2.juli. Undertak og papp er lagt, nå mangler stikketaket! 16.000 stikker skal legges i løpet av en uke – har du lyst til å ta en titt eller hjelpe til? Oppgavene er mange og varierte, fra å koke kaffe og steke vafler til å bære stikker opp og spikre. Inviter gjerne med venner og kjente som kan være interessert.

Alle er hjertelig velkommen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *