Verneprisen 2017 til Henning Søndmør

Det er med stor glede at vi ser at unge krefter har en økende interesse for bygningsvern. Så da vi ble invitert til utdeling av verneprisen som i år gikk til håndverker Henning Søndmør, som skal hjelpe oss med restaureringen av Villa Wessel, så var vi ikke vonde å be!

Sammen med over 50 andre som hadde tatt turen til Engerdal denne solskinnsdagen så kunne vi sist lørdag overvære og gratulere Henning Søndmør med en velfortjent Vernepris for 2017. Prisen ble delt ut av Fortidsminneforeningen, avdeling Hedmark.

For 2017 så det blitt bestemt at en skulle hedre håndverkerne, en viktig forutsetning for å nå fram med bygningsvern. Det ble to prisvinnere; malermester Anne Louise Gjør og håndverker Henning Søndmør. Anne Louise fikk sin pris i begynnelsen av mai på Hovelsrud Gård, en historisk gård hun har jobbet med. For Henning ble det å holde prisutdelingen på hans hjemsted i Sømådalen i Engerdal et naturlig valg.

Søndre Sømåen Gård var i fullt forfall da ekteparet Søndmør tok over for noen år siden. I dag er gården igjen et levende plass, omringet av et vakkert kulturlandskap. Og Henning har ikke bare skapt et navn for seg selv rundt restaureringen av gården og som en dyktig håndverker – men han kan også telle 5 arbeidsplasser for dyktige håndverkere i firmaet sitt, Sømåen Tradisjonshandverk.

Fotidsminneforeningen sa dette om prisvinneren:

«I løpet av virksomheten er det mange hus som er reddet, være seg bolighus, seterhus, gamle hytter, men også mindre hus som buer, naust og løer, deriblant ei spesiell og sikkert eneste løa med vernebygg, den står ved Isterfossen. Stor innsats legges ned for å skaffe gode materialer, det meste hugges og sages sjøl, moderne skogshogst er nærmest uegnet som virke for restaurering. Mange timer har også gått med overfor usikre eiere og handverkere når det gjelder å ta vare på eldre bebyggelse. I Søndmør og miljøet ved Sømåen tradisjonshandverk har gamle hus en svært dyktig, smidig og blid, men relativt kompromissløs talsperson.»

Selve prisutdelingen fant sted på verkstedet til Sømåen Tradisjonshandverk, før følget flyttet seg til Søndre Sømåen Gård, der Henning fortalte om restaureringsarbeidet rundt gården. Vi har tatt litt bilder fra dagen og av den idylliske plassen der Henning og familien bor. Gården som består av flere sjarmerende gamle bygninger, plassert rundt et koselig tun, er omkranset av utmark og skog. Sømåa, en populær elv for fiske, sildrer rolig forbi på nedsiden.

Her er et lite tilbakeblikk fra vårt besøk, i bilder.

Sømåen Tradisjonshandverk har spesialisert seg i bygningsvern, restaurering, lafting. Se mer på deres nettside tradhandverk.no

Se mer rundt Verneprisen her og vil du finne mer ut om det viktige arbeidet Fortidsminneforeningen gjør så kan du ta en titt innom her; fortidsminneforeningen.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *