Restaurerings prosjekter vi følger – Melgården

Det er ikke alle interessante prosjekter som består av et forfallent hus som blir reddet i siste sekund. Melgården er et godt eksempel på en annen type restaurerings-prosjekt som er vel så interessant; En herskapelig sveitservilla som har vært i samme families eie gjennom generasjoner.

Og med yngre krefter nå, kanskje mer enn noengang, bevisste rundt dette med bevaring. En familie, med vanlige jobber og små barn, som ikke bare ruster opp hus og eiendom etter antikvariske prinsipper, men som også åpner kulturminne til almuen gjennom å åpne sin historisk hage for besøkende.

Ekteparet Live og Tollef Mykleby er dagens eiere av Melgården, en storgård på Deset i Åmot i Østerdalen, med bygninger fra tidlig 1600-tall til 1877. Hovedbygningen, med en grunnflate på 500 m², er kjent for både sine vakre sveitserdetaljer og for å ha huset historiske kulturelle begivenheter gjennom tidene og gjestet av flere kjente musikere, kunstnere og filantroper. Særlig kjent er flotte festsalen på 150 m² med original tapet, lysekroner og gipsstukkaturer. Der ble holdt konserter og ball og selv i moderne tid arrangeres det konserter hvert år i regi av Festspillene i Elverum.

Men en imponerende tomt og bygningsmasse krever sitt. Vi tok oss en prat med Live Huse Mykleby, fruen på Melgården, som er langt fra snobbete og heller utrolig imøtekommende og et sant arbeidsjern.

Hvordan oppsto interessen rundt bygningsvern?
Det har blitt til over tid. Det begynte med en felles interesse og hobby som har tatt litt av. Man blir fort interessert i bygningsvern når man har noe såpass spesielt å ta vare på som Melgården.

Men vi er også veldig opptatt av at vi kun har denne gården til låns og at vi forvalter norsk kulturarv.

Fortell oss om ‘prosjekt Melgården’!
De siste tre årene har vi restaurert og tilbakeført det historiske hageanlegget på gården og i år åpner vi hagen for publikum. Videre er planene i første rekke vedlikeholde det vi har, men der forholdene ligger til rette for det, og eksempelvis tidligere genereasjoner har moderninsert, har vi planer om å sette ting tilbake til opprinnelig stand. Tidsestimat: 20 år+ Vi kommer nok til å holde på en god stund.

Hvilken erfaring hadde dere fra før med bevaring og restaurering?
Tollef er jo vokst opp her og kjenner bygninger og tomt inn og ut. Vi er ingen håndverkere, men vi har allerede lært oss masse og regner med å fortsette læringskurven. Her på eiendommen er det såpass mange spesielle problemstillinger, med bygninger som daterer tilbake fra tidlig 1600 tall frem til 1877, at eksperter må leies inn for råd og bistand. Men vi gjør det vi kan og gleder oss stort over blandt annet å ha gjort det meste selv i den nyrestaurerte hagen.

Hvor har dere valgt å søke støtte og råd?
Vårt siste store prosjekt var å tilbakeføre taket på hovedbygningen til nøyaktig slik det så ut da bygget stod ferdig i 1877. Dette hadde ikke latt seg gjennomføre uten økonomisk støtte og faglige råd fra Kulturminnefondet. Vi har veldig god erfaring med den institusjonen.

Hva er deres beste råd til andre som eier og vil ta vare på gamle hus og kulturminner?
Skynd dere langsomt. Søk råd fra fagfolk og gjør alt med håndbrekket på.

Med historsik sus – Klikk deg gjennom under for å se litt mer av denne vakre gården, både ute og inne.

Den historiske hagen på Melgården er åpen hver søndag nå i sommer, med både omvisning og plantesalg samt salg av overskuddet fra kjøkkenhagen. Vi kan nevne artisjokk, asparges, svartkål, grønnkål, brokkoli, spisskål, savoykål, mangomelon, hvite markjordbær osv. De fleste er gamle sorter og alt er økologisk og sådd på gården.

Vi anbefaler å ta turen til Deset i sommer – det skal vi! melgarden.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *