Med støtte fra Kulturminnefondet

Den vakre sveitserverandaen på Villa Wessel ville neppe ha klart en vinter til… og nå har vi fått støtte fra Kulturminnefondet, med strakstiltak for å redde utbygget.

En gang husets smykke; høyreist og staselig. Sveitserverandaen hadde særs vakre utskjæringer og utbygget var malt i tre farger, hvitt, grønt og rødt. En bred tretrapp ledet ut i hagen. Her er et lite tilbakeblikk;

Da vi tok over huset hadde verandaen brukket i bærende elementer i toppen og utbygget var i ferd med å skli ut fra huset. I forbindelse med dette så har det tatt noe av taket med seg, noe som har resultert i utett tak og påfølgende lekkasjer.

Vi bestemte oss tidlig for å kontakte Kulturminnefondet, for råd og støtte. Vi tok over huset i februar og var således for sent ute til å søke om tilskudd for 2017, da søknadsfristen var den 1.november året før. Men fondet har også en ordning for støtte til sikrings- og strakstiltak, med 3,5 millioner kroner avsatt nettopp til dette formålet.

Hovedformålet med ordningen er å bidra til å hindre at kulturminner går tapt, og stoppe forfallet inntil eierne får mulighet til å gjøre mer. Støtten går til tiltak som hindrer videre forfall i påvente av istandsetting og søknadene behandles fortløpende. Tilskuddsbeløpet har en øvre grense på 50.000,- og nedre grense på 10.000,-

Private eiere av verneverdige kulturminner kan søke – så det var hva vi gjorde. Og etter få uker kom svaret; 50.000,- i støtte til nødvendige reparasjoner av sveitserverandaen. Vi skal få hjelp av Henning Søndmør fra Sømåen Tradisjonshåndverk. Og det er ikke gjort i en håndvending. Utbygget må delvis taes ned og ødelagte bjelker og materialer må erstattes. Så støtten er meget kjærkommen og ikke bare et økonomisk løft, men en stor motivasjonsfaktor.

Man føler seg rett og slett mindre alene og overveldet over arbeidsmengden det er å skulle bevare og tilbakeføre, med Kulturminnefondet på laget.

Her er dagens tilstand, i bilder. Klikk på det første bilde for å se gjennom galleriet.

Reparasjon av utbygget skal skje nå i sommer og være ferdig før snøen kommer. Vi kommmer selvsagt til å dele arbeidet, underveis og når det er ferdig, med dere her.

Vi takker for følge så langt! x

3 kommentarer om “Med støtte fra Kulturminnefondet”

 1. Maria sier:

  Så flott at dere fikk støtte til dette. Verandaen er jo så viktig for husets uttrykk. Heia Kulturminnefondet. 🙂

  1. Bianca Wessel sier:

   Hei Maria, og takk for at du besøkte bloggen vår. Ja, absolutt; hurra for Kulturminnefondet. De muliggjør det som kan fortone seg som det umulige. 🙂

 2. Elisabeth sier:

  Flott hus og mye godt arbeid nedlagt! Gamle hus er best

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *