Vi fikk nylig et artig tilbakeblikk på stikketak og stikketakslegging gjennom en rekke gamle bilder tatt av Kjell Olav Asse som vi fant på digitaltmuseum.no, lastet opp av Anno Trysil og Engerdal museum.
Tre var tidligere et mye anvendt materiale til tekking av tak og i Trysil som skogbrukskommune så var det stikketak som gjaldt.
Et stikketak var lett og greit for konstruksjonen, sammenlignet med tyngre torv og steintak. I tillegg var det et lett tilgjengelig og rimelig alternativ. Stikkene ble laget av materialer fra lokal skog og taket ble lagt på dugnad.
I dag er stikketak på vei til å gå i glemmeboken. Det ligger stadig ett og annet på noen bygninger rundt i kommunen, men da gjerne gjemt under undertak. Det er sånn sett stor stas å kunne være med på å løfte frem igjen denne byggeskikken og håndverkstradsjonen, ved å legge nytt stikketak på Villa Wessel. Som ble, som du ser av bildene under, lagt på gamlemåten.
Stikkene ble tilvirket med rettvokst trevirke, kløyvd eller stukket med en stikkekniv. (Vi lånte stikkekniv på vårt lokale bygdemuseum).
Hver stikke ble så spikret fast med en spiker på underliggende lekter. Radene med stikker ble lagt overlappende, i to eller tre lag.
Da: Stikketak lagt på dugnad. Nå: Huseier legger stikketak.
Da: Stikketak i Trysil. Nå: Nylagt stikketak i Jordet i Trysil.
Når det regner blir etterhvert trevirke gjennomtrukket med vann, men tørker så opp da de ligger fritt på lektene. Stikketaket må ikke være nære vegetasjon og bør kostes om noe skulle legge seg. Et riktig lagt stikketak, med litt vedlikehold og reparasjoner underveis, kan holde i minst 50 år.
Vi håper med dette å ha bragt litt nytt liv til tradisjonen rundt stikketak. Vår neste plan er å istandsette landhandleriets pakkhus (også kjent som den skjeve løa i Jordet). Vi ser av gamle bilder at pakkhuset opprinnelig hadde stikketak. Så får vi se om vi ikke etterhvert er i gang igjen med litt tekking med stikker der og.
Håndverkstradisjon er veldig lokalt og kan variere fra region til region. Vi har lagt stikketak på tradisjonelt vis, på den måten som var vanlig i Trysil og Engerdal. Se mer her! Men om du lurer på noe rundt stikketak så må du bare ta kontakt med oss.