Stikketakskurs i Trysil

Vi er så heldige å ha fått støtte til istandsetting av Villa Wessel gjennom en tilskuddsordning ‘Kulturminner for alle’ fra Fortidsminneforeningen og Sparebankstiftelsen DNB, som skal styrke norske håndverkstradisjoner. Og som en del av støtten står kunnskap og kompetanseoverføring i fokus. Så med denne støtten kunne vi holde stikketakskurs, gratis for deltagerene.

I samarbeid med Anno Trysil Engerdal Museum ble kurset holdt på Trysil Bygdetun i fjøset som selvsagt også har stikketak. For de av dere som ikke kjenner til Bygdetunet så er det regnet for landets eldste bygdemuseum, stiftet i 1901. Museet omfatter i dag våningshus, driftsbygninger og utmarksbebyggelse – i alt 21 bygninger som viser lokal historie og byggeskikk. Flottere omgivelser for kurset vårt kunne vi ikke ønsket oss!

I alt 11 karer og en kjerring (gjett hvem!), de fleste håndverkere og erfarne bygningsvernere men også noen ganske så ferske i faget møtte opp til snøvær i Trysil denne siste lørdags formiddagen i oktober.

Vi hadde leid inn Arild Teppen for å holde kurset. Arild er håndverker som til daglig er ansatt som arbeidsleder i Elverum kommune. Han har studert Bygningsvern på Fagskolen Innlandet og tidligere holdt kurs i stikketakslegging i samarbeid med Anno Trysil Engerdal Museum. Arild er Trysling men bosatt i Elverum med kone og barn.

Selv har Arild lært å legge stikketak av en 85 år gammel Trysling i tillegg til at han har studert den lokale byggeskikken gjennom flere år. Med første del av stikketakskurset, en teoridel, ga Arild kursdeltagerne en grundig innføring i historie og tradisjoner såvel som utvelgelse av tre, stikke- og leggeteknikk.

Det ble tid tid en kaffepause og deltagerene fikk også muligheten til å prøve seg på å lage stikker, noen for første gang. Etter kurset var omme ble de fleste med opp til Villa Wessel, for omvisning og litt mat rundt bålet. Rett og slett en flott dag med fine folk, som vi håper å se igjen til våren, for andre del og praksisdelen av kurset.

Under følger litt bilder som gir et lite inntrykk av kurset.

Til slutt, en stor takk til Arild Teppen som holdt kurset og til Åge Broløkkken fra museet som alltid stiller opp. Og en tusen hjertelig takk til alle kursdeltagerne også, som stilte med godt humør, interesse og stor entusiasme. Nå gleder vi oss til gjensyn til våren – og til praksisdelen av stikketakurset!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *