Karen Halvorsen 1872-1958

Bak enhver fremragende mann står en kvinne. Vi vil gjerne få introdusere Karen Halvorsen. 

Født Karen Elise Eriksdatter den 14.november i 1872. Hun vokste opp med foreldre Erik Eriksen og Kari Persdatter og søsken på Kjølberget i Eltdalen.

Karen Halvorsen f. Karen Elise Eriksen

Knappe 20 år gammel møtte hun den 14 år eldre Sersjant Halvorsen, de ble forelsket og giftet seg i 1893. 5 år senere, da med to små hengende i skjørtekanten og med en voksende mage, hjalp hun til med det ambisiøse byggeprosjektet og entreprenør ide; Jordet grendas vakreste praktbolig og landhandleri som sto ferdig i 1898. 

Familien Halvorsen.

Åtte unger skulle hun og mannen få, alle vokste opp i en grend med yrende folkeliv og med landhandleriet som det naturlige møtestedet. 

Det er lite tvil om at Karen var familiekjær og holdt orden på hus og hjem. Ryddig hage og frodig grønnsakshage har vi sett på bilder. Vi har hørt gjetord om hennes gode kjøttkaker og ellers om et spiskammers som bugnet av fristende saker. Hun må ha visst å få det meste ute av Trysils stutte sommer! I samme spiskammers lente hun også ungene oppetter døren får å ta mål over hvor høye de var blitt. Den sirlige løkkeskriften står der den dag i dag. 

Kvinneforeningen på trappen til Villa Wessel

Men hun var også aktiv i grenda. På begynnelsen av 1900-tallet var Karen med på oppstart av Jordet Kvinneforening. Som et aktivt medlem holdt Karen medlemsmøter i Villa Wessel. Foreninga jobbet for generell velferd i grenda og samlet inn penger blandt annet til sykeutstyr. 

Karen ble enke i 1947 og bodde videre i det store sveitserhuset som hun hadde bygget sammen med sin mann.  Karen gikk bort den 17.desember 1958. 

Tre generasjoner Halvorsen på verandaen i Villa Wessel

Bilde 1. Portrett fra Bygdeboka

Bilde 2. Familien Halvorsen

Bilde 3. Kvinneforeningen 1914

Bilde 4. Tre generasjoner 1950 tallet, delt av barnebarn Bjørn Henning som sitter til venstre i bilde.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *