1800-talls sveitserveranda reparert og reddet

En sjarmerende men en noe sliten fasade skulle vise seg å skjule langt større skader enn fryktet. Utbygget var på vei ned og ville neppe ha tålt en vinter til.

Det måtte reddes. Og heldigvis var Kulturminnefondet enige – og kastet seg med på laget med pengestøtte til strakstiltak og prosjektet ‘redd sveitserverandaen’. Vi hyret inn Sømåen Tradisjonshandverk fra Engerdal, som egentlig ikke hadde tid men som er alt for glad i gamle hus til å klare å si nei.

Sømåen Tradisjonshandverk hadde jo egentlig fulle ordrebøker men ville allikevel være med å redde utbygget og vi ble vi enige om at reparasjonen skulle skje ‘innen vinteren’ og med mye egeninnsats fra vår side. Henning Søndmør var på befaring og tilstandvurdering og sammen fikk vi lagt en arbeidsplan.


Dette var utgangspunktet, sommeren 2017.

Rett etter vår åpen dag i august begynte vi arbeidet, med merking, demontering og lagring av pynt og rekkverk. Råtne gulvplank ble tatt opp og fraktet vekk og sten til mur ble en gjenbruksløsning, hentet fra et annet sted på tomten.

I høst ga vi stafettpinnen videre til Sømåen Tradisjonshandverk som satt opp stillas, tok av taket og jekket opp utbygget. Hele 12 centimeter hadde det sunket. Og da bølgeblikkplatene kom av så ble det avslørt at skadene var enda verre enn fryktet. Utbygget var knekt i nesten alle sperrene. Så dette var i grevens tid!

Målet var hele tiden at så mye som mulig skulle bevares. Det som var fullstending skadet måtte selvsagt byttes ut. Stolpene i første etasje var i såpass dårlig stand at de måtte dessverre byttes fullstending ut. Men det ble med en god erstatning; håndhøvlede stopler av lokal kjerneved, akkurat lik de originale. Stolpene i andre etasje var i såpass bra stand at de kunne bli reparert ved at det ble spunset inn nytt treverk der det var nødvendig.

Det ble monterte nye sperrer som erstatning til de som var råtne og knekt. Henning og hans team valgte også å forsterke utbygget litt utover det som var originalt sånn at vi ikke risikerer å få samme skade om få år. Vi har gleden av å ha et ekte sveitsertak, men det er stort, med takutstikk som strekker seg en meter ut fra huset. Og med snørike vintre i Trysil så må det kunne tåle en del vekt i tillegg til vær og vind.

Det var Oddgeir Riseth og Svein Joten som ble satt på jobben. Begge er tradisjonshåndverkere ansatt av Sømåen Tradisjonshandverk. Vi fikk ukentlige oppdateringer med bilder fra Riseth, som du kan se her:

Vi har også enda flere bilder i vårt album på Flickr.

Og da arbeidet var ferdig på huset fikk vi full rapport fra Henning Søndmør, daglig leder på Sømåen Tradisjonshandverk.

Svein og Oddgeir har brukt de siste ukene på et spennende prosjekt: Villa Wessel i Jordet, Trysil kommune. Villa Wessel er en flott sveitservilla i tømmer, bygd på 1890-tallet. Eierne har planer om å gjøre veldig mye selv, men vi ble hyret for å redde inngangspartiet som neppe hadde overlevd en vinter til. Kulturminnefondet har bidratt med midler til strakstiltak til dette prosjektet.

En artig jobb som inneholdt mye håndarbeid: tørrmuring, håndhøvling av stolper og kopiering av sperrer og vindskier.

Nå gjenstår bygging av trapp og montering av rekkverk og utsmykninger. Dette skal Børre og Bianca gjøre selv til våren. Da er det også planer om å legge stikktak på hele huset.

Jo, vi har planer om å legge stikketak. Men først blir det gulv og trapp, så montering av utsmykning og rekkverk. Utbygget i sin helhet skal stå ferdig til våren. Og som vi gleder oss til det. Men kanskje mest av alt så gleder vi oss over at så mye av det originale kunne bevares og at utbygget nå er reddet.

Vi anbefaler Henning, Oddgeir og Svein på det varmeste og hvis du vil finne ut mer om dem og Sømåen Tradisjonshandverk så er det bare å klikke seg videre, inn på tradhandverk.no

Om du har et prosjektet på et gammelt hus som det haster med så anbefaler vi å ta kontakt med Kulturminnefondet. Det er en dedikert rådgiver for ditt område som vil kunne gi deg råd og veiledning og mulighet for å sende inn en søknad om støtte. Strakstiltak vil man kunne søke om gjennom hele året, og dette vil bli fortløpende behandlet. For mer informasjon, ta en titt på kulturminnefondet.no

2 kommentarer om “1800-talls sveitserveranda reparert og reddet”

  1. Maria sier:

    Veldig fint å kunne bevare så mye av det originale treverket. Nå kan verandaen gå vinteren trygt i møte. 🙂 Jeg gleder meg til å se det helt ferdig.

    1. Bianca Wessel sier:

      Ja, det er godt å vite at det nå står trygt. Og så er det bare å glede seg til all pynt og rekkverk er oppe, trapp er bygd og alt malt til våren! x

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *