Historiske tapeter

Historiske tapeter kan ofte etter mange tapetseringer og fornyinger gjennom generasjoner gå tapt. Originale tapeter på sin opprinnelige plass i eldre hus er et sjeldent funn. Så hva gjør man når en ønsker å gjenskape interiørets fordums prakt?

Med et laftet hus på 282 kvm fordelt over 3 etasjer så kan det bli mange, mørke tømmervegger. Både for uttrykk og også der det eventuelt skulle vise seg at det er behov for å kle tømmeret så er vi åpne for å ha panelering eller tapet, eventuelt brystning og tapet.

Villa Wessel ble bygd mot slutten av 1800 tallet, en tid da interiøret som rådet var en miks av ulike stilarter under samlebetegnelsen ‘Historismen’. Gotisk, biedermeier, renessanse, rokokko og barokk, alt ble kopiert og blandet om hverandre. Tunge, mørke materialer dominerte med blandt annet stoppede møbler i plysj, pyntet med dusker og frynser.

For tapeter var det også en miks av mønstre og farger fra tidligere epoker. Trendene var også avhenging av hvilket rom tapeten var i. I gangen kunne det for eksempel være ådringsmalt tapet, i spisestuen så man en finere tapet, på de fineste herregårdene kunne det være tapet i gyldenlær, i stuen kunne det være nyrokoko eller en tekstil imitasjon og i herrens sigarrom var det kanskje dog en tapet med med orientalsk inspirasjon. På kjøkkenet så man gjerne mer geometriske mønstre.

Villa Wessel, som helt klart var et prakthus på sin vakre tomt i innkjøringen til Jordet, ble bygget i liggende tømmer og har nok hatt et mer beskjedent materialvalg, om enn noe tapet som helst. Så om det skal bli tapet hos oss så må det velges med største omhu. Og med et godt utvalg på markedet av historiske tapeter fra både Norge og Sverige er det litt å gå gjennom.

Brokadfågel fra Borås Karlslund kolleksjon


Leverandører vi har funnet så langt

Norsk Arv / TSH Interiør
Kolleksjonen strekker seg fra Empiren 1780 og frem til og med Funkis 1945 med 13 ulike design, tilgjengelig i til sammen 24 fargekombinasjoner. Tapetkollekskjonen er laget i samarbeid med Riksantikvaren og Norsk Institutt for Kulturminneforskning ved vitenskapelig rådgiver Jon Brænne. De Kulturhistoriske tapetene er trykket etter gammel metode, limtrykk med biologisk nedbrytbare farger og celluloselim og i linoljeforsterket limtrykk. I trykkfargene benyttes bare vannløslig lim. Overflaten er forsterket i forhold til tidligere slik at det nå tåler å bli tørket av med en fuktig klut.
For å få et bedre inntrykk så anbefaler jeg å ta en titt i Norsk Arv sin lekre tapetbok som viser flere miljøbilder (der tapetene er vist i inspirerende interiørbilder). Tapetboken er tigjengelig digitalt og kan lastes ned fra Norsk Arv sin hjemmeside, her.
tsh-interior.no

Christiania Tapetverksted / Historiske Hus
Har over 1000 historiske tapetmønstre i arkiv som kan trykkes opp i den fargekombinasjonen man måtte ønske.
www.historiskehus.no

Sandberg
Med kolleksjonen ‘Tradisjon’ leverer Sandberg tapeter basert på funn, fra 1700 tallets rokokko og gustavianske stil og frem til 1920 tallets nybarokk. Med 8 ulike tapetmønstre å velge i har Sandberg definert Svensk tapethistorie, fra ‘torp’ til herregård.
sandbergwallpaper.se

Duro Sweden
Svensk design og høy kvalitet med et godt utvalg i historiske mønstre. Duro har siden 1946 vært Svensk Kongelig Hoffleverandør.
durosweden.se

Borås Tapeter
Boråstapeter är en svensk klassiker, med et spennende utvalg av tapeter fra ulike tidsepoker.
www.borastapeter.se

Handtryckta Tapeter
Med verksted i Stockholm tilbyr dette svenske firmaet rekonstruksjon og nytrykk etter historiske tapetetfunn fra 1700, 1800 og 1900 tallet. Firmaet selger også border og rullgardiner i tillegg til at de har et lager av diverse originaltapetruller fra 1900 tallet.
handtrycktatapeter.se

Kilder

www.gamletrehus.no
historiskehus.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *