«Jeg fant, jeg fant!» ropte han… Nå var det kanskje ikke helt med samme entusiasme vi gang etter gang så boligannonsen for det forfalne sveitserhuset i Trysil på finn.no.

Vi hadde kikket etter hus i lang tid uten hell, og det gamle sveitserhuset med tømmerkasse fortsatte å dukke opp i søket vårt. «Det blir liksom ikke solgt, dette huset» sa vi til hverandre, før vi igjen slo det fra oss og bladde videre i annonsene med ‘tømmerhus til salgs’. I mer enn ett år lå huset ute, før vi endelig skulle bestemme oss for å ta en nærmere titt på hva som egentlig kunne skjule seg bak den slitte fasaden.

Vi tok kontakt med megler og prospektet vi fikk var vanskelig å tyde. Huset var stort med mange rom, og bildene kom hulter i bulter uten forklaring. Vi prøvde å matche rom med planløsning med variabelt hell. Så nå når vi deler prospekt-bildene med dere så har vi valgt å gi en forklaring til hvert bilde og vi begynner ute før vi går inn i 1.etasje, så videre opp i 2.etasje.

Eksteriør

Et hus med potensiale.


Detalj fra hovedinngang.


Huset mot syd øst, med hovedinngangen foran og kjøkkeninngangen på kortsiden.


Detaljbilde av sveitserfasade, inngangsparti mot Gammelvegen.


Nordsiden av huset, med det gamle inngangspartiet til landhandleriet, Gammelvegen retning Trysil.

Interiør – 1.etasje

Hall, hovedinngangen for huset med trappegang opp til 2.etasje og dør inn kjøkken, soverom og til en liten stue.


Den lille stuen, med dør tilbake til hall eller inn i det som en gang var landhandleriet.


Rom med utgang mot Gammelvegen og lettvegg – tidligere del av landhandleriet.


Kjøkken – tidligere del av landhandleriet.


Originalt kjøkken med spiskammers, nord øst vendt dør ut samt dør til hall og en dør til soverom.


Soverom, med dør til det originale kjøkkenet og dør mot hall.

Interiør – 2.etasje

Soverom, syd øst vendt, direkte over soverom i 1.etasje, med dør mot gang og sal.


Ildsted i soverommet, en vakker kleberstensovn fra slutten av 1800 tallet. Dessverre uten direkte tilgang til pipe.


Kalt ‘salen’ så må dette rommet som ligger rett over det originale kjøkkenet ha vært finstuen. Mulig brukt som soverom siden 50 tallet. Dør mot mindre soverom og gang.


Detaljbilde, rosett i sal.


Rom med lettvegg, nordvendt vindu, tidligere tannlegekontor.


På andre siden av lettveggen finner man et soverom, med dør videre inn til nok et soverom.


Det siste soverommet i huset med et vakkert ildsted. Dessverre også uten direkte tilgang til pipe.


Soverom mot syd vest, med gode lys og solforhold.


Planløsning


«Overflatebehandling er ikke nødvendigvis i samsvar med de faktiske forhold» kan ikke sees på som annet enn humor i denne sammenhengen. Totalt var det tegnet inn 7 soverom, kjøkken, spisestue og stue. Men en med øye for detaljer ville raskt oppdage at huset på 282 kvm ikke hadde et eneste baderom. Ut fra planløsningen ser man heller ikke at det er to lettvegger i huset. Det var ingen bilder av kjeller eller loft, verken på finn.no eller i prospektet. Det var heller ingen bilder av den 7.2 mål store tomten eller uthuset.

I planløsningen hadde meglerkontoret lekt seg med møblering og vi syntes dette kanskje bare vanskeliggjorde det å få en oversikt over romfordeling og hvilke muligheter huset som fullstendig restaureringsobjekt kunne by på. Vi kan ikke annet enn å si at det må ha vært en utfordring å lage boligannonse for et ubeboelig hus.

Kanskje en forretningside kunne ha vært å spesialisere seg på salg av gamle hus? Forestill deg en eiendomsmegler som inkluderte det historiske aspektet, som opplyste i prospektet om hvilket lokalt historielag huset lå under og hvilken avdeling av Fortidsminneforeningen som man kunne ta kontakt med om man ville vite mer. Og istedenfor tilbud om eierskifteforsikring kunne man bare ble henvist til informasjon om støtteordninger samt gode råd fra Bygg og Bevar håndverkere som har spesialisert seg på gamle hus og tradisjonshåndverk. Rett og slett en megler som fokuser på og legger ut boligannonser der kjøper kan søke etter og finne hus med sjel, utenom de vanlige kriteriene på finn.no. Der informasjon og bilder illustrerer hva et hus har vært og hva det igjen kan bli. For vi som kjøper hus som dette, vi søker definitivt ikke etter det mest lettvinte.

Bildene er trykket med godkjenning av selger.