Gulv i Gamle Trehus

Hvis du vil fornye huset tidsriktig, bør du åpne døren til gamle dager.

I et gammelt hus kan det under flere lag gulvbelegg, papp og sponplater skjule seg flotte, gamle trebord. Og er det det så er det virkelig verdt strevet det er å få frem det originale gulvet. Mindre skader eller noen ødelagt bord kan kanskje repareres eller erstattes, sånn at man kan beholde mest mulig av det originale gulvet.

Med opp til fem lag; linoleum, sponplater og papp var limt og spikret godt. Og når man graver så håper man jo selvsagt på gull og dette holdt motivasjonen vår oppe.

Flere lag måtte vekk…

før originalegulvet kom til syne.

Lengden på spikre som vi dro ut for å få vekk lagvis med nyere gulv.


Men i Villa Wessel ble det dessverre, etter mange arbeidstimer, nedslående resultater. Vi fant lite «gull» i husets første etasje… Da vi endelig kunne avdekke det originale gulvet i første etasje, ett rom etter det andre, så var det kun ett av rommene som hadde gulv som kunne beholdes.

Gulvet i stuen bærer preg av at det har vært landhandleri. Man kan tydelig se hvor kjøpmanndiskene har stått i rommet, med to opphøyde områder. Man ser praktisk talt også hvor landhandleren har stått bak disken og der kundene har trippet foran.

Det er slitt ut en del sko her ja!
Utsagn fra en eldre håndverker på besøk i Villa Wessel.

Og det skal være sikkert og visst. Det er et par centimeter høydeforskjell fra der diskene har stått til der det er slitt helt ned til not og fjær. Og det er akkurat det siste som gjør at gulvet faktisk ikke kan reddes. Gulvet er rett og slett nedslitt.

Gulvet i gangen er ikke stort bedre, med en tydelig renne der folk har trådd gjennom mange tiår. I tillegg er det flere fuktskader i dette gulvet. I lillestuen er gulvet delvis tatt bort og erstattet med uhøvlede bord før lag med papp, spon og linoleum ble lagt over, kanskje en gang på 50-60 tallet.

Unntaket var spisestuen. Til vår store glede var gulvet her inntakt. Bordene skal taes opp, høvles og legges ned igjen etter at vi har etter-isolert gulv mot kjeller. Men til resten av første etasje så er vi nå på utkikk etter nye gulv. Eller skal vi si gamle!

For oss er det viktig å velge tradisjonelle gulv i tråd med husets stilart så interiøret får en harmonisk helhet. Originalt har gulvet vært malt i en mørk linoljemaling, i en brun/rød farge. Vi vil nok høvle og pusse gulvene i førsteomgang. Så tenker vi kanskje å ha ubehandlede gulv da dette lagrer varme og vil føles lune å gå på. En fordel med slike gulv er at mindre hakk og merker kan lett repareres ved å fuktes med vann. Da vil treverket svelle og skadene minimeres.

Mange vil nok være skeptisk mot ubehandlede tregulv av praktiske årsaker. Tradisjonelt sett har såpe eller linoljebehandling vært vanlig men det er liten tvil om at ubehandlet tregulv er noe mer utfordrende å holde rent. Tipset er å vaske gulvet med linsåpe og skrubb og bruke rikelig med kaldt vann slik at treverket beholder lysheten. Med tiden vil linsåpevask gråne gulvet. Ønsker man en varmere farge så vil grønnsåpe være lurt å bruke. Vi har funnet noen gode tips til renhold, blandt annet i denne artikkelen fra Bygg & Bevar.

Når vi nå er på utkikk etter vårt ‘nye’ og tidsriktige gulv så kikker vi innom bygningsvernbutikker som

Gamle Trehus på Vøienvollen Gård har eksistert i flere tiår og selger det meste av gamle bygningsartikler som dører, vinduer, beslag og dørvridere – gamletrehus.com

Gamle Trehus i Villa Bergfall på Hamar selger først og fremst linoljemaling og Speedheater men de har også et fantastisk utvalg av reproduserte bygningsartikler og interiør – og vi vet at de av og til videreselger gamle gulv, dører o.l. – gamletrehus.no

i tillegg kan det legges ut partier med gamle gulvbord med jevne mellomrom på finn.no

I trappegangen vurderer vi å legge historiske fliser, men det får vi snakke mer om en annen gang. 😉

Her er en liten videosnutt fra arbeidet med å fjerne gulv i det gamle landhandleriet som skal bli til stue.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.