Den skjeve løa i Jordet

Om du har vært nord for Trysil sentrum og kjørt inn mot grenda Jordet så har du kanskje lagt merke til en ganske så vind-skjev liten løe i veikanten?

Lenge har grenda lurt på om løa står en vinter til. Og skal vi være ærlige så lurer vi egentlig litt på det vi og. Løa hører nemlig til Villa Wessel og er en del av tomten, som går på begge siden av gamleveien inn til Jordet.

Sett fra veien, på venstre side av det gamle uthuset står en utedo av nyere alder (tatt i betraktning løas byggeår). På høyre side er det en ripsbusk, stort som et lite tre, som nærmest dytter huset litt opp.

Og alle lurer på når løa skal takke for seg.

Ingen vanlig løe.

En løe er i følge Det Store Norske Leksikonet, den delen av uthusbygningen (driftsbygningen) på en gård der avlingene av korn og stråfôr (høy, surfôr) oppbevares og denne er gjerne forbundet med fjøs og stall. Men nå har Villa Wessel aldri hatt noe gårdsdrift.

Villa Wessel, med pakkhuset til venstre i bildet.

Villa Wessel ble bygget 1898 som landhandleri og bolighus for Sersjant Halvorsen og hans familie. I forbindelse med landhandleriet ble det satt opp et varelager, et langt pakkhus, som strakk seg helt opp til krysset. Det er dette pakkhuset vi ser rester av i dag og som nok mange tror er en liten løe.

Audens i forgrunnen. Villa Wessel, pakkhuset i full lengde samt bryggerhuset i bakgrunnen. Foto: Normann ca 1915.
Historisk bilde som viser pakkhuset, ca 1950-tallet.

Pakkhuset står beskrevet i branntaksten fra 1900, med at det var oppført i reisverk og taket var dekket av spon. Huset var 19.3 meter langt og 6 meter bredt. Det står videre at det huset var inndelt i to rom og forsynt med to store dører, den ene en dobbel dør.

Branntaksten kan fortelle at bygningen var forsikret til 500kr, som i dagens penger ville ha vært 35.000kr. Til sammenligning var hovedhuset forsikret for 4.100kr. Derimot dagens verdi av den lille triste bygningen er nok ikke stort. Men som en viktig del av landhandleriet, så er den historiske verdien grunn nok til å reise huset igjen.

Den skjeve løa i Jordet februar 2017.

Med andre ord, historien om den skjeve løa i Jordet ender ikke her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *