Bygningsvern med Fortidsminneforeningen

Fra vindusrestaurering til enøk i gamle hus, her er hva vi lærte på seminar i Bergen!

Seminaret ‘Varige Verdier Tradisjon og Miljø’ i regi av Fortidsminneforeningen gikk av stabelen i Bergen, den 26. til 27.oktober 2017. Margrethe C Stang, hovedstyreleder ønsket velkommen og før Gøril Eline Nordtvedt, leder for avdeling Hordaland ledet det tettpakkede seminaret videre. For at du skal få et innblikk så har vi delt litt om hvert enkelt foredrag og våre tanker rundt det vi hørte.

Undersøkelser, konklusjoner og valg, erfaringer fra restaurering.
ved Jon Brænne, eier av husmannsplassen Nordre Bækken
Veldig interessant å få høre hvordan en profesjonell bygningsverner istandsetter sitt eget sted. Og det manglet ikke på gode og praktiske råd til oss som huseiere. Lage fugemasse til tømmer av en mel/sand blanding, stempling ved større og tunge prosjekter og også fjerne maling ved hjelp av ren salmiakk er noen av de gode rådene vi tar med oss. Vi snakket også med Jon etterpå og han er tydeligvis mannen å spørre om en trenger bistand når en går i gang med egne prosjekter.

Fra forfall til fordums prakt
ved Bianca og Børre Wessel
Ja, den historien kjenner dere kanskje? Men vi fortalte om oss, om husets historie, tilstand ved overtagelse i februar, hva vi har gjort så langt og hva som er veien videre. Vi fortalte hvorfor det ble Trysil, kjent for ski og sykkel men også en spennende kommune med historie og lange tradisjoner i skogdrift, flott natur og trivelige folk. Vi snakket også rundt hva vi har erfart når det gjelder hva gamle hus krever og vi vektla viktigheten av mye egeninnsats og at det ingenting er umulig, det umulige tar bare lengre tid, som oppfordring til andre som vurderer å istandsette et gammelt hus. Vi håper det ble nyttig for de som hørte på.

Børre og Bianca fra Villa Wessel holder foredrag i Bergen © Nina / kunsthistorie.com

Hvorfor jeg ville jobbe med tradisjonshåndverk
Rune Johnsen, fra Kulturminner for alle
‘Det er ikke vanskelig å bli regnet som ung i denne forsamlingen her’ påpekte 39 år gamle Rune etter å ha blitt introdusert som en ung håndverker. Kan tenkes at bygningsvernere må rekrutere litt i de yngre garder etterhvert! Han fortsatte videre med å berette om sin historie, hvordan han endte opp som håndverker og hvordan det utviklet seg til å bli tradisjonshåndverk etterhvert. Og at det hadde vært prøving og feiling, selv for en faglært snekker. Mange spennende prosjekter hadde han vært med på og! Og tradisjonshåndverk hadde for han vært et springbrett inn i videre karriere, noe som hørtes veldig spennende ut.

Fra oppussing til restaurering – praktiske utfordringer og kulturell utvikling, på budsjett
ved Eirik Brynjelsen, huseier Wesenbergsmauset 13
Gøy å se at vanlige folk, i dette tilfelle en småbarnsfamilie tilbakefører et hus som har blitt pusset opp gjentatte ganger til det ugjenkjennelige. Gøy å se hvor fint det ble med linoljemaling på huset og med et mer originalt uttrykk med nye vinduer.

Gode råd om vindusrestaurering
ved Bjørn Systad, Gamle3hus
Her fikk vi en gjennomgang av vindusrestaurering fra A til Å. Myter ble avvlivet og spørsmål besvart; som at glass ikke siger så det er ingen grunn for å snu et originalt glass i rammen, og han at halvsåling kontra bytte av hele stykke er et godt alternativ i forhold til varighet.

Dillema og erfaringer med restaurering av et gammelt hus
ved Mons Kvamme, huseier Nordnesbakken 1.
Tøft å fortelle til en gjeng hardcore-bygningsvernere at det kan være mest fornuftig å rive for å bygge opp igjen. Sidebygning ble tatt ned og bygget opp igjen med nye materialer men i samme stil og uttrykk. Elementer som gamle vinduer, pipe og grue ble beholdt. Det er ikke alltid hus blir bygget på best mulig måte i utgangspunktet. Her har det rent inn med vann i all sin tid og bygget hadde store råteskader. Og resultatet var riktig så pent! Vi kan ikke skjønne annet enn at dette var den beste løsningen for bevaring.

Hvorfor er godt håndverk miljøvennlig?
ved Kurt Oddekalv, Norges Miljøvernforbund
En interessant foredragsholder og ellers uten tvil seminaret mest engasjerte deltager. Vi likte det han fortalte om en helhetlig tenking der bygningsvern er en del av et større miljøspørsmål. Veldig interessant å høre om testing av ulike tresorter for varighet. Vi syntes også det var spennende å høre om hans prosjekter og hvordan selv store eiendommer kan få nytt liv ved å tenke ut av boksen, som f.eks næringsdrift og samarbeid med sponsorer. Og vi er veldige enige i hva Kurt sier; Alle gode ting er tre.

Kurt Oddekalv holdt foredrag på Fortidsminneforeningen’s seminar i Bergen

Enøk i gamle hus
ved Ola H. Fjeldheim, generalsekretær Fortidsminneforeningen

Ola er en proff foredragsholder som det er gøy å høre på. Han delte presis og relevant kunnskap rundt enøk i gamle hus og vi sugde til oss hva han fortalte om effekten av isolasjon og viktigheten av å velge riktig når en vil isolere gamle hus, som hovedsakelig lekker varme i topp og bunn, i tillegg til vinduer og dører.

Vi kommer til å følge Olas råd og gleder oss til å se effektene av dette:
– Sjekke hvor det er varmetap i huset ved hjelp av termokamera.
– Få produsert og prøve ut effekt av ulike varevinduer/glass.
– Etterisolere gulvet med trefibermasse sprøytet inn.

Etter foredraget fikk vi utdelt en brosjyre, som du også kan finne i PDF format, her.

Spor etter gamle håndverkstradisjoner
ved Anne Lise Brask Eriksen, Arkitekt/bygningsvernkonsulent Hardanger folkemuseum

Vi støtter vern gjennom bruk og Brask Eriksen illustrerte en hverdag der vern er subsidiert, uten egeninnsats og ikke et ønske om at bygningene skal annet enn beundres. Vi lurer da på hvor mange gamle hus vi kan ta vare på på denne måten? Nettopp gjennom bruk har enkelte hus på Agatunet som er en del av Hardanger Folkemuseum har blitt bevart i så mye som 600 år. Vi tenker at det i seg selv burde være en tankevekker for museumsidealistene.

Å leve med et fredet hus
I tillegg til foredrag fikk vi en omvisning på det fredete Brødretomten, ved eier og bygningsverns-entusiast Anders Haaland. Brødretomten er et lyststed i bydelen Sandviken, oppført i 1797. Huset ble senere forbilde for en rekke villaer i nyempire i Bergen. Det var spennende å se huset, særlig interiøret. Interessant var det også å høre mer om husets historie men også dagens utfordringer med byplanlegging og hvordan det er å leve med et fredet hus. Om du vil lese mer å se bilder fra ærverdige Brødretomten så har BT skrevet en fin reportasje, Du må nok være spesielt interessert for å bo her.

Brødretomten. Bilde fra Wikipedia, av David40226543 – Eget verk, CC BY-SA 3.0

Seminardeltagere (kanskje noen du drar kjenselen på) på omvisning på Brødretomten. © kunsthistorie.com

Seminaret ble holdt på Bryggens Museum både torsdag og fredag. Torsdag kveld var det middag på historiske Schøtstuene, som ligger på Bryggen i Bergen og er endel av Det Hanseatiske Museum. Vi ble servert norsk tradisjonsmat og hadde en flott kveld i hyggelig lag. Vi kjente ikke mange fra før men vi må si bygningsvernere er en veldig åpen og imøtekommende gjeng!

Veldig synd foredraget om historiske farger utgikk. Vi håper dette vil bli et innslag på et fremtidig seminar. Men en stor takk til Fortidsminneforeningen for et fantastisk innholdsrikt seminar. Vi satte veldig stor pris på å få fortelle om vårt prosjekt i Trysil, vi knyttet kontakter med andre bygningsvernere og vi tok med oss en masse ny kunnskap i kofferten hjem.

Hvis du vil bli medlem eller kunne være interessert i å delta på et seminar eller kurs, se mer på fortidsminneforeningen.no

2 kommentarer om “Bygningsvern med Fortidsminneforeningen”

    1. Bianca Wessel sier:

      Nei, så artig med bilde! Tusen takk for det!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *