Bjørn i Trysil

Å oppleve bjørn er ikke hverdagskost. Selv ikke i Trysil, med sine endeløse skoger og storslåtte natur.

Historisk sett hadde Norge den største stammen av brunbjørn i Norden. På begynnelsen av 1800-tallet regnes det med at det var omkring 3 000 dyr i Norge alene. Jakt gjorde imidlertidig sitt til at bjørnen forsvant fra norsk fauna utover på 1900-tallet. I 2017 ble det påvist 125 bjørner i Norge som var sammenlignet med 164 i 2009 er en nedgang i bestanden.

I Trysil blir det jevnlig observert bjørn, av jegere, gårdbrukere og andre lokale. Men risikoen for å støte på bjørn er ikke stor og de er stort sett folkesky. Og til tross for at den kan veie opp til over 400 kg så løper den raskt, særlig når den før teften av folk.

De spiser alt men mest vanlig er imidlertid en diett som består av røtter, knoller, gress, urter, korn, nøtter, bær og frukt.

Brunbjørnen regnes med blant Europas fem store, som inkluderer ulv, gaupe, jerv og visent. De står på toppen av næringskjeden som en toppkonsument i sitt økosystem.

Og akkurat dette fikk vi oppleve i Jordet i Trysil i dag.

Vår nabo  som har sauene gående på beite rett ved huset hadde hatt en ubuden gjest om natten. Det var ikke mer en skjellet og et par ulldotter i gresset av rester av det som en gang var sauen deres. SNO kom raskt på stedet og kunne konstantere at her hadde det vært en bjørn på ferde. En ganske så stor og sulten en også. 

Vintersøvnen begynner vanligvis i oktober–desember og varer til i mars–mai, avhengig av habitat. Så får vi bare håpe at denne bjørnen trekker videre, til mindre befolkede områder, før den slår seg til ro for vinteren. 

En liten påminnelse om at vi bor tett på naturen. 

Fotograf: Per Harald Olsen / Wikipedia

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *