Villa Heimli – Bygningsvern og Restaureringsprosjekter vi følger i 2017

I 2010 ble det nyrestaurerte huset til Helene og ektemannen Vegard kåret til Norges Vakreste Hjem. Nå har de kjøpt et nytt og enda større prosjekt; Villa Heimli i Oslo.

Da arbeidssituasjonen til far i huset krevde det, besluttet familien å selge ‘Frøken Jægers hus’ på Fana i Bergen. Det var lagt ned tid, penger og uendelig med kjærlighet i det vakre hvitmalte huset, som ble stemt frem og vant tittelen ‘Norges Vakreste Hjem’ i 2010. Det var med vemod familien pakket flyttelasset og dro over fjellet til Østlandet, nærmere bestemt Oslo. Etter en periode med husjakt kom de over et ganske så spesielt objekt på Finn; et ærverdig sveitserhus på idylliske Ormøya.

Villa Heimli ble oppført i 1870 og har siden tidlig århundreskifte vært i Oslo havns (Oslo kommunes) eie, som bolig for Oslo Havnesjef og hans familie. Huset, som er vernet, er på mer enn 300m² og har mer enn 2 mål tomt, med storslagen fjordutsikt og flotte solforhold. Vi kom raskt over det sjarmerende rødmalte gamle trehuset på Instagram, med eiere som imponerte og inspirerte med arbeidsvilje og pågangsmot.

Vi tok en prat med Helene for å finne ut hva som gjorde at valget falt på nettopp Villa Heimli.

Vi er begge oppvokst på landet så vi føler oss litt mer hjemme på denne øyen enn i Oslo sentrum. Huset har en luftig tomt som grenser til en park og et friområde. I tillegg har man også sjøen som nærmeste nabo. Vi får en spesiell ro når vi er der, forklarer Helene før hun fortsetter; Eiendommen har kvaliteter som man ikke kan få tak hvis man kjøper ny bolig i et boligfelt. Et hus så nærme Oslo sentrum med sjø, hage og lite innsyn er en sjeldenhet. I tillegg så har huset et særpreg. Jeg liker Carl Larsson og huset vi har kjøpt minner meg om det.

Så hva er planen, når tror dere at dere kan flytte inn?, spør vi videre.

Målet er å ha flyttet inn til jul 2017. Men huset har vernet fasade og tomten er fredet. Og vi venter fortsatt på fremdriftsplanen fra entreprenørfirmaet vi bruker. Og selv om vi føler vi har landet på riktige håndverkere kjenner jeg at jeg er bekymret for om det blir mulig med jul i nytt hus i år.

Planen er å ta alt innvendig i tillegg til å restaurere vinduene og isolere huset (fra innsiden). Drenering og fasade må vi vente med da vi ikke har råd eller kapasitet til det i år. Det samme gjelder med restaurering av husets sveisterdetaljer.
Vi har også bestemt oss for å ha vannbåren varme i huset, på tross av at dette er en kostbar investering. Videre på listen står alle gulv, tak og vegger som skal fikses, vi må ha kjøkken, to bad…

Akkurat nå jobber vi selv med å grave og pigge mest mulig stein ut av kjelleren, i håp om at i fremtiden en gang kan få trapp ned til kjelleren. Sånn som huset er nå er det ikke tilkomst til underetasjen. Gulvet lukkes snart av håndverkerne for å fortsette arbeidet inne så vi er på lånt tid med dette. Hadde vi hatt mulighet til å ta kjelleren nå så hadde selvsagt det vært mest praktisk. Men med et budsjett og forholde seg til kan vi ikke prioritere alt på en gang.

Hele påsken har min mann gravd og bært mens jeg har passet barn med whiplash i nakke og rygg. Det sier seg selv at det er vanskelig å holde motivasjonen oppe i en sånn situasjon. Og ja, jeg må jo være gal som går i gang med et så stort prosjekt. Men kommer vi oss gjennom dette økonomisk og menneskelig, så blir det fantastisk!

Folk sier gjerne at vi er heldige, men de forstår ikke hvor mye arbeid, tid og penger det kreves. Folk burde heller sagt, så flinke dere er som jobber så hardt!Vegard, etter en dag med å pigge og bære sten i Villa Heimli.

Hva med erfaringen deres fra huset i Bergen? Vil dere gjøre noe annerledes denne gangen?

Da vi pusset opp ‘Frøken Jægers hus’ fra 1800-tallet brukte vi opp alle våre krefter. Vi var opptatt av å gjøre alt rett, helt ned til spikeren. Denne gangen er vi mer kyniske og praktiske og jeg har mistet litt av «alt må være gammelt eller kopi av gammelt» mentaliteten.

Vi har et lass med gamle hvitmalte møbler fra huset i Bergen som jeg ikke aner om jeg får til å passe inn i vårt nye hjem. Jeg trodde jo at vårt hjem i ‘Frøken Jægers hus’ skulle være for alltid. Men så endrer livet seg, og jobb dro oss til Oslo. Det er ikke til å stikke under en stol at det var svært vondt å selge huset som vi hadde jobbet så uendelig hardt med. Veggene hadde mange steder fått 14 behandlinger og jeg hamstret møbler og interiør detaljer, som alle bar på en historie, for at det skulle passe inn. Jeg gav på en måte dette huset i Bergen hjerte mitt.

Jeg har mistet litt av denne entusiasmen. Konsekvensene av år med hard jobbing og det å få tre små barn har sikkert endret meg, og jeg kjenner jeg er mer bekymret denne gangen. Det er vanskelig å tro at det skal bli noe av. Vi har jo kjøpt huset for 1 1/2 år siden, overtok det for 1 år siden og først nå i mars har vi startet med arbeidet. Men samtidig er jeg sjeleglad for at jeg nok en gang får muligheten til å bo i et hus med historie i veggene.

Har dere noen gode råd til andre som går å drømmer om å kaste seg ut i et tilsvarende prosjekt?

Gode råd… nei, å velge riktige håndverkere er veldig viktig hvis man ikke skal eller kan gjøre alt selv. Men selv med innleid hjelp så kreves det jobb; man må følge tett opp hvis man skal få det sånn som man vil ha det. Man må være årvåken og også være forberedt på uforutsette ting. Det er utrolig vanskelig å holde seg til budsjett. Vi har tegnet planløsningen selv og vi jobber med kjøkkenløsningen men likevel flyr pengene. Det viktigste rådet er kanskje å være tålmodig – og man må ha bein i nesen.


Helene’s beste tips til å pusse opp gamle hus
Hvis du ser etter listverk anbefaler Helene Vadset Trevare i Skodje. Vadset satser i stor grad på listverk med klassiske forbilder, fra eldre eksisterende og renoverte bygninger som har blitt brukt som modell til de fleste profilene de tilbyr. Ellers har de utstyr til å kopiere og lage profiler fra prøver eller tegninger, så fordums prakt kan gjenskapes. www.vadset.no

For vinduer til gamle hus anbefales A/S Trevaren på Lærdalsøyri, en familiebedrift som har vært i samme familie siden 1922. I dag er bedriften drevet av brødrene Arvid Magne og Erik Magnus Aarethun. www.astrevaren.no

Videre mener Helene man bør vurdere å søke om tilskudd fra Kulturminnefondet og Byantikvaren for restaurering og bygningsvern. Det lønner seg å være tidlig ute med søknaden da behandlingen kan ta tid. Samtidig må man være nøye med detaljene i søknaden – så beregn god tid. kulturminnefondet.no og byantikvaren.no

Helene har også en blogg, Frøken Jægers hus, der kan man lese litt om deres tidligere prosjekt i Bergen i tillegg til det nystartede storprosjektet, Villa Heimli. Vi anbefaler selvsagt også å følge Villa Heimli på Instagram, for å se fremdriften og utviklingen av denne sjeldne perlen ved Oslofjorden.2 kommentarer om “Villa Heimli – Bygningsvern og Restaureringsprosjekter vi følger i 2017”

  1. Flott villa med en fantastisk beliggenhet 🙂 Blir spennende å følge prosjektet fremover.

    1. Bianca Wessel sier:

      Tusem takk, Roger og Marit. Veldig glade for at vi har møtt mennesker som dere gjennom prosjektet da! xxx

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *