Prosjekt Moens – Bygningsvern og Restaureringsprosjekter vi følger i 2017

En ivrig snekker og en antikvitets-entusiast med gjenbruk som felles mantra – les alt om Prosjekt Moens i Trysil, her.

Bak Prosjekt Moens finner vi ekteparet Terje og Berit Busk. Terje elsker å snekre, og har sansen for gode og kreative løsninger. Han kvier seg heller aldri for å ta fatt på omfattende arbeide, noe som er et stort pluss når en skal i gang med et fullstendig restaureringsprosjekt. Berit er den store antikvitets-entusiasten i familien og hun er god med farger, gamle malerteknikker, historiske farger og kombinasjoner av disse. Hun er også veldig god på holde Terje litt tilbake i restaureringsarbeidet, så det blir litt mer bevaring i all fornyingen.

Fra shabby til chic, sto det på Prosjekt Moens sin Instagram profil. Vi fulgte hverandre, likte og kommenterte før vi fant ut at ikke bare hadde vi restaurerings prosjekter til felles – prosjektene våre var også begge i Trysil! Så da sjansen bød seg, og vi ble budt på kaffe av Berit og Terje, tok vi en pause fra Villa Wessel og dro til seters!


Berit og Terje Busk, i det som skal bli stuen på Moens

Opprinnelig var Kvernmosæter setra til en storgård i Trysil sentrum, så som sådan daterer plassen langt tilbake i tid med en rik historie.

I 1999 kjøpte vi hovedbølet på Kvernmosæter. Dette var da å regne for et fullstending restaureringsprosjekt. Tomten til Moens, som ligger høyt og fint i Østre Trysil, ble utskilt fra eiendommen Kvernmosæter i 1891, men ble først tinglyst som egen eiendom i 1916. Formelt sett heter eiendommene i dag Kvernmosæter Østre (hovedbølet vi har eid siden 1999) og Kvernmosæter Vestre (Moens).

Så med andre ord er Moens naboeiendommen til hovedbølet på Kvernmosæter. Det betyr at vi hadde god kjennskap til huset da det ble lagt ut til salgs etter at tidligere eier døde høsten 2016.

Vi diskuterte ganske umiddelbart om dette var noe for oss, og om vi igjen var klare for et nytt og omfattende oppussingsprosjekt etter alt arbeidet med sætra som vi allerede eier. Alle som har vært gjennom en slik runde, kjenner vel igjen de blandede følelsene av fryd og frustrasjon. Men etter litt fram og tilbake, konkluderte vi med at dette ble litt i overkant av hva vi turte å gå løs på, og et eventuelt prosjekt ble skrinlagt. Men så sto det der da, og kalte på oss… Det tok tid, og huset ble ikke solgt. Så etter en sosial helg med gode venner, hvor vi delte våre tanker og fikk andres vurdering, hadde vi mandagen etter bestemt oss. Det skulle bli vårt, og vi var klare! Etter noen dager var kjøpet av Moens en realitet.


Maleri av Moens, malt av Å. Moen i 1978.

Vi valgte å kalle vårt prosjekt for Prosjekt Moens, ettersom eiendommen på folkemunne kalles for Moens etter første eier, Karsten Moen (f. 1857).

Huset på Moens er en tømret bygning fra 1901. Grunnflaten er på ca 70 m2, med 2 hele etasjer. Yttertaket var opprinnelig et tradisjonelt stikketak, men er nå i shingel. Vinduene er originale i 1. etasje, 2-rams med faste sprosser. I andre etasje er de fleste originale vinduene skiftet ut, og er nå uten sprosser. Inngangsdøra er original. Huset er kledd med malt panel utvendig. Det er i senere tid oppført en bod i tilknytning til huset. Den gamle låven er revet.

Innvendig er skilleveggene hovedsakelig i tømmer. Ytterveggene er også i tømmer. Noe av dette er malt, mens noe er ubehandlet. Innerdørene er originale, og de fleste er malt. Huset har to piper, den ene av nyere dato. Gulvene er originale tregulv, noen malt og noen ubehandlet. Takene er originale, med håndhøvlet, malt trepanel. Huset har et enkelt el-anlegg, og kaldtvann fra egen brønn. Ved overtakelse var det installert en forbrennings-toalett i vindfanget.


Eldre linoleumsgulv på Moens

I og med at vi har jobbet oss igjennom et lignende prosjekt har vi verdifull erfaring, i tillegg til at vi også har mange venner og kjente som vi kan rådføre oss med. For hele poenget er jo at vi skal gjøre det meste selv!

Vi er også ofte på Finn, på jakt etter bygningsdeler og interiør som kan brukes til prosjektet. Vi har allerede gjort mange fine og gode kjøp! All fritid går stort sett med til prosjektet, og slik blir det vel en tid framover.

Men vi bruker også tid på andre ting innimellom; reiser, hage, motorsykkel, foto, konserter er noe av det vi prøver å få tid til. Vår Yorkshireterrier må jo også få sitt, i tillegg til våre fine jenter. Vi jobber 100% begge to, så ukedagene, ja, det sier seg selv. Vi startet med arbeidet på ‘Prosjekt Moens i november 2016, og helgene blir korte. Det tar oss ca 3 timer å kjøre oppover, så langhelger er gull verdt! Men motivasjonen er på topp, og vi gleder oss til fortsettelsen.

Visjonen for vårt prosjekt er å skape en funksjonell og moderne bolig, med gjenbruk som det store mantraet. Rent økonomisk er det nødvendig å holde kostnadene nede, samtidig som vi ikke ønsker at pengene skal begrense våre ønsker i for stor grad. Da er bruktkjøp tingen, hvor vi kanskje kan skaffe oss det vi ønsker til en rimeligere penge. Og den store bonusen er at vi har mye av det gamle å jobbe ut fra; tømmervegger, tregulv, gamle paneltak, dører og vinduer. Selv om huset skal bli moderne og funksjonelt, er det et veldig viktig poeng at det gamle preget må videreføres.

Det er ufravikelig at husets sjel må bevares, og vi må jobbe for å beholde det som kan beholdes.

Når huset står klart, kanskje om 2 år, skal det framstå som en blanding mellom nytt og gammelt, moderne og påkostet. Da skal det være mulig å bruke huset som helårsbolig – for hvem vet hva to fremtidige pensjonister kan finne på! Dessuten har vi to jenter som vi håper har lyst og anledning til å bruke det i ferier og helger, og kanskje vi også kan leie ut i perioder.

For de som ikke har erfaring, men som ønsker å gyve løs på et oppussingsprosjekt, er vel noe av det viktigste at man er klar over at det tar tid og penger. Det dukker alltid opp utfordringer man ikke hadde regnet med. Hvis man er interessert i å skape noe nytt, og dessuten jobbe med gamle hus, er det allikevel ikke noe som slår dette arbeidet. Vår store lidenskap og kjærlighet til å skape og jobbe med gammelt er vårt viktigste utgangspunkt!


Berit takker for besøket å ønsker velkommen igjen

Det vi syntes var litt gøy er at husene våre er bygget med bare få års mellomrom i samme kommune, noe man lett kan se på byggeskikk og materialbruk. Blandt annet har vi like dører, lister og også farge enkelte steder. Vi gleder oss selvsagt til å følge Berit og Terje videre og vi anbefaler alle som er interessert i renovering, kreativt gjenbruk og fine bruktfunn å følge Prosjekt Moens på Instagram og bloggen deres oppussing.com.

2 kommentarer om “Prosjekt Moens – Bygningsvern og Restaureringsprosjekter vi følger i 2017”

  1. Per Heine Weum sier:

    Hei,
    Flott hus dere har. Interessant artikkel. Fint å lese om mennesker med engasjement og evne til å bevare gamle hus.
    Dere har et linoleumsgulv jeg spent på hva dere tenker å gjøre med.
    Jeg har selv et som ligner i mitt gamle hus. Ja det ser faktisk likt ut. Det bærer desverre preg av lang tids bruk. Jeg er på jakt etter ny linoelum. Tross alt var tanken blant de gamle at dette var noe man skulle skifte etter en viss tid. Men å få tak i gamle mønstre eller kopier er ikke så lett. Har dere tips å dele blir jeg glad. Lykke til med restaureringen.

    Mvh
    Per H.

    1. Berit Busk sier:

      Så hyggelig respons fra deg 😊 Det nydelige linoleumsgulvet kom til syne da vi jobbet oss igjennom lag på lag for å finne det opprinnelige tregulvet. Dessverre var det allerede ødelagt, skåret i stykker og spikret i. Valget vårt var uansett å ha de gamle tregulvene. Men det kan nok tenkes at vi hadde ombestemt oss, hvis det linoleumsgulvet hadde vært inntakt 😊 Lykke til med eget prosjekt! Hilsen Berit

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *