Vil du fylle et gammelt hus med nytt liv?

Tenk om ressurssterke mennesker kunne toge ut av hovedstaden, bort fra boligprisene som knebler de gode ideene deres, fyller lidenskapen sin inn i de rå, kule bygningene i distriktet og skape seg et nytt liv!

Dette er Tove Ihler sine ord fra 2014. Men det kunne ikke vært mer relevant i dag. Vi har i dag like mange ubebodde hus, gårdsbruk og husmannsplasser som det var etter svartedauden. Dagens kulturminner er ofte truet av endringer eller forfall. Bilde over viser Nordgård, en av de eldste gårdene i Engerdal. Nordgård har en trist skjebne og fanget interessen til fotograf Pål Hermansen og historiker Øystein Morten, og ble en del av boken Ødegårder, en vakker dog trist bok om en svunnen tid. Boken er ment for å få folk til å få opp øynene, før det er for sent.

Så da er det ekstra gøy å oppdage de som tør å satse, som tør å bryte opp for å skape seg et helt nytt liv, med å ta vare på et gammelt hus.

Amerikanske Nevada forelsket seg i en nordmann som sjarmerte henne med hjem til sin fjellgård i Buskerud. Nå driver hun North Wild Kitchen, et firma basert rundt bloggen med samme navn. Med den gamle gården som setting og videreføring av familiens mattradisjoner har Nevada vunnet priser i New York, skrevet kokebok og holder matkurs hjemme på gården.


Det måtte en amerikaner til til å se verdien i våre egne mattradisjoner og en fjellgård med lange tradisjoner har blitt gitt en ny mulighet.

Skiensmann kjøpte storgård i Bærum kunne vi lese i Telemarksavisa i 2014. Den historiske storgården ble kjøpt for svimlende summer og den drevne forretningsmannen var i klar tale; de skulle leve av gården. Ikke bare har de golfbane men inviterer også til aktiviteter som Yoga på låven og motorsag og trefellingskurs i skogen. I tillegg bruker de gården som location for tv og reklameinnspilling.


Nordhaug Gård kan leve videre takket være ny eiers noe unorske tilnærming til gårdsdrift. Her er privatfly og traktor i skjønn forening.

Et par fra Oslo med to små barn ga opp storbylivet til fordel for 1400kvm med istandsetting og restaurering. Målet er kombinert bolig og næring, med festlokale, kunstgalleri og kafe i i tillegg til å huse et familiehjem. Den driftige familien har allerede holdt flere eventer og kurs, innimellom legging av gulv og maling. Og til høsten blir det tv-innspilling i den gamle reder-boligen.


Vakre ærverdige Villa Frednes kan glede seg over å igjen bli fullt med nytt liv.

Kjenner du til et gammelt hus du skulle ønske noen kunne ta vare på? Eller vet du om noen spreke folk som har kastet seg ut i et spennende prosjekt, til inspirasjon for oss andre? Fortell i kommentarfeltet under!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *