Baderom anno 1898

Hvordan lage et baderom i stil med huset, når det ikke var vanlig med verken innendørs toalett eller innlagt vann på slutten av 1800-tallet?

Oppvarming av vann, til vask av kropp, hus og hjem var tidkrevende og foregikk tradisjonelt på lørdager, som var kjent som vaskedagen. Det var da vanlig å bade i en sinkbalje på kjøkkenet, før folkebadene ble introdusert, kaldt ‘badstua’ på folkemunne. Disse var i drift til langt ut på 1900-tallet.

De første baderom i private hjem kom tidlig på 1900-tallet, men da i velstående hjem i hovedstaden. Derimot i Europa har et form for baderom med tanke på hygiene eksistert i lengre tid.

I dag forventes det at et baderom er innbydende og funksjonelt. Badet er der hele familien gjør seg klar hver morgen før en hektisk hverdag men også et sted en kan ha litt egentid og slappe av etter en lang dag.

Men hva er så den beste løsningen for et staslig sveitserhus, bygget i 1898, som aldri har hatt et baderom før?

Forslagene var mange; fra å bygge om planløsningen for å lage moderne baderom i alle etasjer, til å bygge et tilbygg på huset, enten å etterligne sveitserstilen eller å bryte helt, med moderne arkitektur som en kontrast – til et forslag om å bygge et separat ‘badehus’ på tomten.

Det siste er helt uaktuelt i Trysil, som er kjent for sine lange vintre, der gradestokken kan krype ned mot minus 40. Noe tilbygg ønsket vi heller ikke. Huset er symmetrisk og vi konkluderte med at et tilbygg på en side vil bryte opp og forringe husets originale uttrykk.

Vår utfordring er hvordan å skape et baderom i et 1800-talls hus, som kan fungere for en familie i det 21. århundre.

Å bygge et baderom i huset er kanskje det beste alternativet for et familiehjem, om huset ikke skal stå forlatt, som det har gjort frem til nå.

Planen er å bygge et lite toalett i kjøkkenet i første etasje, ved kjøkkeninngangen. Videre skal vi bygge et baderom i andre etasje.

Om en ønsker å bevare kan man gå skånsomt frem, med å bygge baderommet som et rom i rommet, der ikke noe taes vekk for å gjøre plass. Ved denne løsningen kan alt fjernes igjen og det originale rommet vil være inntakt under. Eksisterende hull i gulv og vegg (der rør for gråvann har gått tidligere) kan benyttes istedenfor å lage nye.

Utgangspunktet er et veldig blankt ark. Villa Wessel har kun hatt et lite rør som forsynte kjøkkenet nede og et rom oppe med nødvendig vann, som så gikk ut som gråvann.

Planen er et lyst, luftig og funksjonelt baderom, men hentydning til husets tidsepoke. Vi må få plass til en dusj, servant og toalett samt vaskemaskin på de 8 kvm vi har til rådighet.

Vi har kikket litt rundt og det mye lekkert å få tak i for de som ønsker er nytt bad i gammeldags stil, fra vakre fliser til tidstypiske og klassiske baderomsmøbler, som toaletter, servant- og badekarbatterier og servanter. Historisk inspirerte baderom ser ut til å være i vinden som aldri før.

Skulle en virkelig la seg rive med, så ville en kanskje ha vurdert et antikt kobberbadekar.

Karene er rikt historisk dokumentert gjennom kunst og litteratur i århundrer, først forbeholdt prominente mennesker som Marie Antoinette og Napoleon Bonaparte, før det ble noe mer allment tilgjengelig.

På 1800-tallet hadde de færreste innlagt vann og i Europa var et badekar i tinn eller kobber, laget av dyktige blikkenslagere – den ultimate våte baderomsdrømmen, gjerne frittstående, midt i soverommet.

Så spørs det da, hvem av oss det blir som skal varme opp, så bære opp og ned alt vannet!

2 kommentarer om “Baderom anno 1898”

  1. Barbro Holen sier:

    Det blir spennende å se når dere er ferdig! 🙂

    1. Bianca Wessel sier:

      Det er vi veldig enige i! Et steg av gangen men begynner å se hvordan dette kan ta form nå – endelig! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *