Villa Wessel sin historie

En gang et staselig hus, bygget på slutten av 1800 tallet, fylt med mennesker og liv. I dag en forlatt og forfallen bygning og bare en skygge av seg selv. Men de slitte tømmerveggene har en historie å fortelle.

Huset ble oppført i tømmer og gitt tre vakre inngangspartier i sveitserstil med detaljerte utskjæringer, en på hver kortside og en på langsiden mot syd. Taket var dekket med spon, såkalt stikketak (tretak) og det var åpne skodder på vinduene. I hagen vokste syriner og brannliljer og den lune og solfylte tomten var vakkert rammet inn med et hvitmalt stakittgjerde.

Fra huset var det en liten gangvei til bryggerhuset, der vi ser for oss at det ble bakt brød, syltet og preservert og kanskje også brygget litt godt drikke. I kjøkkenhagen ble det dyrket ‘gullpoteter’ og inne i matboden sto hermetiserte kjøttkaker i glass, på rekke og rad. Ute hang kritthvit klesvask til tørk i solen og inne på løa sto kjerra og her lå også tørr ved i stabler, klar for en ny vinter.

Tomten ble skilt ut fra Syvers, og skulle hete Nyjordet. Men da huset så ble oppført for sersjant Halvor Halvorsen, som skulle drive landhandelen, så ble huset raskt kalt ‘Halvorsen’ eller Halvors’ på folkemunne.

Halvorsen (1858-1947), opprinnelig en gårdbrukersønn fra Trysil, var gift med Karen Elise Eriksdatter (1872-1958) og sammen fikk de 8 barn; Harald Egil (f.1895), Aarfinn (f.1897), Hjalmar (f.1898), Kjellaug (f.1900), Agna (f.1902), Odd (f.1904), Solveig (f.1907) og Kolbjørn (f.1916).

Familien Halvorsen Foto: Ukjent, ca 1913-1920.


Hvis vi studerer detaljer i bildet over fra ca 1913 så kan vi se både utelampe og strøm isolatorer. Angivelig solgte Halvorsen fallrett i elven til Flathagen (som bygde kraftverk der i 1913) og som takk for dette fikk de lagt inn strøm – langt forut for sin tid.

Bygningen er ikke bare av en viss størrelse og stand, men har også huset en rekke virksomheter og er således en viktig bygning for Jordet. Her var det første posthuset ‘Brevhuset’ som ble stiftet 1.juli i 1881. Halvorsen ble den første ‘brevhusstyrer’. I Trysilboka kan vi lese at ble drevet butikk i huset i 41 år, fra 1890 til 1931. Her har også vært en telefonsentral (som dessverre ble ødelagt under krigen i 1940).

Videre kan vi lese i Nord-Trysil historielag sitt hefte ‘Bruarbrækka’ om da Kong Haakon og Kronprins Olav, statsministeren og andre regjeringsmedlemmer passerte Jordet hele tre ganger på mindre enn 24 timer i april 1940, for å unnslippe tyskerene.
Angivelig stoppet følge i Villa Wessel, der det var telefonsentral, for å ringe for informasjon om hvor tyskerene var. Vi kan bare ane hvordan det må ha sett ut med bilene A1 og A2 parkert i oppkjørselen.

Men ikke nok med det. I følge Lokalavisa har det vært mer prominent besøk i Villa Wessel; ‘Fra balkongen på bygget talte de høye herrer til folket under en jernbanebefaring 3.oktober 1920. Med statsminister Otto Bahr Halvorsen og landbruksminister Jahren i spissen.’ Avisen la også til at ‘Fritjof Nansen har gjestet dette huset’.

I det hele tatt var det vel grendas viktigste samlingspunkt for litt over 100 år siden. Synd det står og forfaller.
Kommentar på Nord-Trysil historielag sin Facebook side

Husets siste eier fra Sverige kjøpte eiendommen på 80 tallet med ønske om et sommersted og en ‘rød stugu’. Følgelig ble huset malt rødt. Det ble ikke gjort noen annen nevnverdig endring til huset i denne perioden. Huset ble lagt ut for salg som dødsbo av arvingene i februar 2016 og ble solgt litt over et år senere, i 2017, til familien Wessel.

Foto: Ukjent,

Villa Wessel 2017

Vi har valgt å kallet huset Villa Wessel, men siden kjært barn har mange navn, så gjelder stadig Halvorsen, Halvors og Nyjordet også. Det første vi ønsker er å stoppe forfallet, så finne ut mest mulig historie før vi går i gang med restaureringsarbeidet.

Foto: Norrønafly, ca 1960

I flyfoto fra 1960 tallet ser dere Villa Wessel (Nyjordet/Halvorsen) midt i. Det interessant med dette bildet er at det ser ut til at bryggerhuset som skulle ha ligget til venstre for hovedhuset nå er borte, mens uthuset/løa til høyre fortsatt står. I dag står bare halvparten av løa igjen og restene er i ferd med å falle ned. Skulle du ha bilder eller informasjon om stedet så setter vi stor pris på om du vil dele.

Vi vet det var et ‘loppis’ i 2015 der huset ble tømt for eiendeler. Om du tilfeldigvis skulle ha vært på dette og ha kjøpt noe som daterer fra før ca 1950, enten for å vise oss eller som vi kan få lov til å kjøpe tilbake, så ta endelig kontakt.

Det verserer også ulike årstall for husets opprinnelse. Er det noen som kan si med sikkerhet når huset ble bygget?

Vi hører gjerne fra deg, enten med en kommentar på denne posten eller ved å sende oss en e-post til bianca.wessel at gmail.com

Kilder

Nord-Trysil historielag
Digitalarkivet
I tillegg til opplysninger i private meldinger og e-post henvendelser

2 kommentarer om “Villa Wessel sin historie”

  1. Hallo! Jeg besøker vakre hus og hyggelige eiere over hele landet.
    Vil gi en stor honnør til dere, både for måten eiendommen settes
    istand og ikke minst for den eksemplariske formidlingen.
    Ha det godt.
    Mangen hilsener fra
    Byggvernlosen.no
    Fredrik Jensen

    1. Bianca Wessel sier:

      Kjære Fredrik. Så gode orde, det tar vi med oss videre. Beste hilsen, Bianca & Børre. x

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *